A fekete áfonya egy valódi szuperétel
Az Észak-Amerikából származó, tápanyagokban gazdag fekete áfonya világszerte nagy népszerűségnek örvend, mind a gasztronómiai hagyományőrzők és kalandorok, mind pedig az egészségtudatos vásárlók körében. Ugyan ezt a szuperételt általában nyersen fogyasztják, gyümölcslé, lekvár, és zselé formájában is elérhető, és mára már nem csak piték, muffinok, és turmixok közkedvelt összetevője, hanem étrend-kiegészítők és bőrápoló termékek is tartalmazzák értékes kivonatát.
A fekete áfonya egészségvédő hatásaiért a benne található tápanyagok, antioxidánsok, és más jótékony vegyületek felelősek. Ez az ízletes bogyós gyümölcs figyelemre méltóan gazdag C-vitaminban, K-vitaminban, mangánban, és rostokban is. Azonban ami igazán különlegessé teszi, az a benne található fitokémiai vegyületek széles választéka és magas koncentrációja. Ezek közé tartoznak például a flavonoidok, az antocianinok, a fenolos savak és a sztilbén vegyületek is.
Miért ajánlott a fekete áfonya rendszeres fogyasztása a nyári hónapokban?
1. A bőr védelme
Nyáron a napfénynek való fokozott kitettség több módon is károsíthatja a bőrünket. A fekete áfonya gazdag antocianinokban, A-vitaminban, C-vitaminban, valamint E-vitaminban is, melyek képesek lehetnek semlegesíteni a bőrsejtek károsodásáért felelős, a napfény hatására is felszabaduló szabad gyököket, valamit elősegíteni a kollagén termelését is, ezáltal fenntartva a bőr általános egészségét és rugalmasságát.
2. Az UV-sugarak elleni védelem fokozása
A fekete áfonyában található flavonoidok képesek lehetnek fokozni bőrünk természetes védekezőképességét a káros UV-sugarakkal szemben, azt azonban fontos megjegyezni, hogy a gyümölcs nem helyettesíti a megfelelő napvédő termékeket, valamint nem véd a leégés és a bőrrák ellen sem.
3. A szem egészségének megőrzése
A fekete áfonya természetesen gazdag a lutein és zeaxantin nevű vegyületekben. Ezek mérsékelt védelmet nyújthatnak a szemeknek a retinát károsító oxidatív stressz és a nyári hónapokban gyakori nagy energiájú fény ellen.
4. Hidratáló hatás
A fekete áfonya mintegy 85%-ban vízből áll, így remek módja lehet a szervezet és a bőr hidratálásának az izzasztó nyári hónapokban. Ne feledkezzünk meg azonban a megfelelő mennyiségű víz fogyasztásáról sem.
5. Az immunrendszer támogatása
A fekete áfonya gazdag C-vitaminban, amely közismerten támogatja az immunrendszert. Ez különösen hasznos nyáron, hiszen a szabadban töltött idő, és az utazások során nem csak aktívabbak vagyunk, hanem számos kórokozónak is ki vagyunk téve.
6. A testsúly szabályozása
A fekete áfonya kalóriatartalma alacsony, ám rendkívül gazdag rostokban, ami segíthet a teltségérzet fenntartásában és a testsúly egészséges szinten tartásában is, ami sokak célja a strandszezon ideje alatt.
Ajánlott termék: Mannavita Fekete Áfonya Gyümölcslé
A kiegyensúlyozott étrend részeként a fekete áfonya rendszeres fogyasztása számos egészségügyi előnyt nyújthat, különösen a nyári hónapokban. Fogyasszuk frissen, gyümölcsléként, vagy akár desszertekben, és élvezzük jótékony hatásait!
A fenti információk tájékoztató jellegűek!
Források:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/NBK92770/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32183662/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/36286028/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/NBK71210/
https://link.springer.com/10.1007/978
Fotó: Meli Di Rocco