Tavaszi fáradtság, vagy valami komolyabb? Mivel van dolgunk?

Ugyan a tavaszi fáradtság egy gyakori jelenség, előfordulhat, hogy valami sokkal komolyabb áll a háttérben. Lássuk, mik azok a jelek, amelyekre érdemes odafigyelni!

Tavaszi fáradtság, vagy valami komolyabb? Mivel van dolgunk?

Mi is az a tavaszi fáradtság?

A tavasz beköszöntével sokan tapasztalunk egy sajátos fáradtságérzetet, amelyet a legtöbben "tavaszi fáradtságnak" neveznek. Főbb jellemzői az általános fáradtság, a levertség, és esetenként a hangulatingadozás - ennek a tünetegyüttesnek az oka az évszakok változásában rejlik. A napsütéses órák számának változása hatással van bizonyos hormonok, különösen a melatonin és a szerotonin termelésére, ami alvási ritmusunkra, energiaszintünkre, és hangulatunkra is rányomja a bélyegét. Az elegendő alvás biztosításával, a kiegyensúlyozott étrenddel, a D-vitamin és más fontos tápanyagok pótlásával, valamint a rendszeres fizikai aktivitás biztosításával ellenállóbbá válhatunk a tavaszi fáradtság okozta panaszokkal szemben.


Mi más lehet még panaszaink hátterében?

Amikor a fent is említett tüneteket tartósan tapasztaljuk, fontos más egészségügyi problémák fennállásának lehetőségét is figyelembe venni. Ezek tünetei ugyan sok esetben hasonlítanak a tavaszi fáradtsághoz, gyakran súlyosabb panaszok fennállását jelzik, melyek szakszerű kezelést igényelnek. Ezek közé tartoznak például a következők:

Krónikusfáradtság-szindróma

A krónikusfáradtság-szindróma egy hosszútávú betegség, amelyet extrém fáradtság jellemez. A tavaszi fáradtságtól való megkülönböztetésében tartóssága és súlyossága segít. A kezelés a tünetek kezelésére összpontosít, mely gyakran kognitív viselkedésterápiát foglal magában.

Bővebben itt olvashatunk a krónikusfáradtság-szindrómáról: Krónikusfáradtság-szindróma - Megtévesztő tünetek, potenciális kezelési módszerek

D-vitaminhiány

A téli időszakban jelentősen kevesebb a napfényes órák száma. Ez a D-vitaminhiány egyik fő kockázati tényezője, melynek tünetei közé tartozik a fáradtság és hangulatingadozás is. Ha nem kezeljük megfelelően, komoly panaszok előfordulásához, például hangulati rendellenességekhez, és csontokat érintő betegségekhez is vezethet. Szerencsére megfelelő szintjéről könnyedén gondoskodhatunk D-vitaminban gazdag ételek, illetve étrend-kiegészítők fogyasztásával.

Ajánlott termék: Mannavita Manna-D

Vashiányos vérszegénység

A vörösvérsejtek alacsony szintjével járó vashiányos vérszegénység jellemző tünetei a fáradtság és a gyengeség, ám a tavaszi fáradtsággal ellentétben ezek tartósan fennállnak. A vashiányos vérszegénység súlyos szövődményekkel járhatnak, ezért megfelelő kezelése kulcsfontosságú.

A következőkből többet is megtudhatunk róla: A vashiányos vérszegénység kockázati tényezői, tünetei, és lehetséges kezelési módszerei

Ajánlott termék: VasMenta Liposzómás Vas

Pajzsmirigyet érintő rendellenességek

A pajzsmirigy alulműködésének vagy túlműködésének gyakori velejárója a fáradtság. Pajzsmirigyzavarok fennállása esetén kulcsfontosságú a személyre szabott kezelés és az állapot rendszeres monitorozása a súlyosabb szövődmények megelőzése érdekében.

Alvászavarok

Az olyan panaszok, mint például az inszomnia, vagyis az elalvási vagy átalvási képtelenség, illetve az alvási apnoe megzavarja az alvási ciklust, ami a nap során többek között fáradtságban mutatkozik meg. A probléma gyökerének feltárása és megfelelő kezelése létfontosságú, hiszen hosszú távon akár hangulati rendellenességekhez, illetve kognitív panaszokhoz is vezethet.

Depresszió

A depresszió sajnos a népesség nagy részét érinti, és egyik fő tünete a fáradtság. A megfelelő és szakszerű kezelés kiemelkedően fontos, ezért gyanúja esetén forduljunk szakemberhez!

Ajánlott ételek és étrend-kiegészítők

Az étrend kulcsszerepet játszik az egészség megőrzésében és visszanyerésében, illetve a  fáradtság leküzdésében. Az omega-3 zsírsavak forrásai, mint például a lazac, a krill és a dió, támogatják az agy egészségét és javíthatják a hangulatot. A vasban gazdag ételek, köztük a spenót és a vörös hús, segíthetnek a vashiányos vérszegénység elleni küzdelemben, míg a D-vitaminban gazdag ételek és készítmények kezelhetik a D-vitaminhiány tüneteit. Ezek mellett a magnézium javíthatja az alvás minőségét, a B12-vitamin pedig támogatja az energiatermelést, így pótlásuk előnyös lehet mind tavaszi fáradtság, mind pedig más panaszok esetén. 

A fenti információk tájékoztató jellegűek! Hosszú ideig fennálló, nehezen szűnő, gyakran visszatérő, vagy súlyosbodó panaszok esetén forduljunk orvoshoz!

Források:

https://examine.com/energy-fatigue/

https://examine.com/conditions/fatigue/

https://examine.com/fatiguennonanemic/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/37301235/

https://examine.com/myalgic-encephalomyelitis/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/NBK532266/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/NBK448065/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/NBK241/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/NBK560720/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/NBK430847/

Fotó: Ksenia Chernaya

Általános táplálkozási és egészség tanácsadó, szakértő. Az Egyesült Királyságban, egészség tanácsadóként dolgozott a Holland & Barrett-nél és a Superdrug-nál.
Jelenleg Összesen 845 cikk között kereshet.
Videók megtekintése:

Szabolcs videók youtube Szabolcs, Inda videók Szabolcs videók, Bitchute